Villa Solheim, Lunner barneskole

(1903)

Om kunstverket

Anton Andersen Skøien (1857-1920) var eldste sønn på gården Vestre Skøien i Lunner. Odelsgutten valgte bort gårdslivet til fordel for forretninger i utlandet. Og han gjorde det godt - og bygde opp Villa Solheim på hjemmegården som landsted i perioden 1903-1914.

Skøiens arkitekt for anlegget var Thorvald Astrup (1876-1940). Astrup er kjent for bygninger knyttet til kraftindustrien, som Såheim kraftstasjon, Svelgfos II og Norsk Hydros representasjonsbolig «Admini» på Rjukan

Den monumentale murbygningen er den yngste av bygningene, oppført rundt 1913. Dette er det sentrale elementet i anlegget. Det er også denne som virkelig løfter Villa Solheim til å ha nasjonal verdi. Slike monumentale murbygninger i jugendstil er uvanlig utenfor byer, og dens opprinnelige plassering midt i et utpreget jordbrukslandskap er unikt.

Den særpregede stallen var den første bygningen i anlegget, oppført i 1903. Bygningen er oppført i granitt i første etasje, med søyler i granitt og dekorerte kapiteler i kleberstein. Vinduene har buete overstykker med små søyler i kleberstein. Andre etasje er i tre, opprinnelig med tørrloft og tjenerleilighet, og med utvendig klokke i fasaden. Taket har valm og spir.

Riksantikvaren fredet anlegget ved vedtak i 2018. Villa Solheim er fredet først og fremst som arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eksempel på et landstedsanlegg fra tidlig 1900-tall etter engelske forbilder.

  • Tittel: Villa Solheim, Lunner barneskole
  • Kategori: Arkitektur
  • År 1903
  • Sted Lunner
  • Kulturminne Bygninger og infrastruktur

Relaterte artikler